Strategisk Arkitektur har gestaltat Roches nya kontor i Solna. Med utgångspunkt i Roches kärnvärden samt med användarnas behov och varumärket i fokus har vi skapat ett kontor med en inkluderande, hållbar, familjär och lättbegriplig känsla som samtidigt representerar företagets högteknologiska framkant.

Byggnadsminne från start
Invid Ingentingskogen i Solna ligger Roches nya Sverigekontor. Den nya byggnaden ligger intill de K-märkta fabrikslängorna, ritade av Gunnar Asplund 1933. Området blev byggnadsminne 1993 och det nya kontorshuset har utformats för att smälta ihop med Asplundsbyggnaderna. Byggnaden blev därför förklarat som byggnadsminne redan från start.

Förändring utifrån användarnas behov och varumärkets identitet
Strategisk Arkitektur hjälpte Roche att sätta en vision för kontorets utformning. Vilken känsla skulle det ha? Hur skulle varumärket avspeglas i den interiöra miljön. Ett noggrant utrednings- och analysarbete genomfördes för att säkerställa att behov och känsla skulle gå i linje med Roches kärnvärden och identitet.

I det nya huset arbetar nu drygt 200 anställda aktivitetsbaserat i en öppen miljö. Ett uttalat syfte har varit att organisationen ska bli digital och pappersfri och det nya kontoret ska kännas öppet och välkomnande för besökare.

Välkomnande, högteknologiskt, hållbart och familjär känsla – Rocheandan!
Med utgångspunkt i Roches kärnvärden har kontoret gestaltats för att skapa en inkluderande, hållbar, familjär och lättbegriplig känsla som samtidigt representerar den högteknologiska framkant som Roche befinner sig i.

Varma färgskalor, mjuka linjer och äkta material som trä, sten, läder och kork sätter en välkomnande och aningen skandinavisk prägel av en varm och harmonisk miljö. Samtidigt syns företagets högteknologi och forskning i detaljer i form av precisa linjer, sofistikerade materialkombinationer ”kallare” materialkombinationer som exempelvis metall och glas.

Roche som bioteknikföretag med människan i centrum är tydligt framträdande. Kontoret känns humant och omsorgsfullt och uppmanar till goda hälsovanor, som att ta trapporna istället för hissen.

Kontoret har delats in zoner för låg-, medium- och högfokuserat arbete för att få miljön tydlig, lättläst och därmed harmonisk. Många mötesrum i olika storlekar, liksom små telefonrum och alkovmöbler för öppna möten erbjuds. Det finns även gott om inbjudande ”touch down-platser”, projektbord och bekväma sittgrupper som ska uppmuntra ett rörligt arbetssätt – man ska bli lockad till att förflytta sig till ny arbetsmiljö och därmed en ny arbetsställning, vilket är hälsosamt. Det finns ståbord med balansplattor och bord med promenadband under, samt romerska ringar och ribbstol.

Biofili, människans nedärvda band till naturen, avspeglas i inredningen genom bl.a. grön växtlighet, varm belysning och naturdesign i detaljer och skapar genomgående upplevelsen av en ombonad atmosfär. Exempel på detta är svajande perforerade plåtar som hänger över bardisken i matsalen som får det att kännas som solens strålar genom ett lövverk som rör sig i vinden.

 

 

Kund

Roche

Kategori

Interiör Arkitektur

KVM

3 467

År

2016-2018

Info

Kontor för 200 medarbetare i 4 plan

Läs mer